Základní škola Jindřichův Hradec II,
Janderova 160

Vedoucí školní jídleny ke stravování

Vyjádření ke školnímu stravování z jednání SRPŠ 12.04.2013

Školní stravování je založeno na vaření jednoho jídla v době oběda a z toho vychází výživové normy a tedy splnění uvedených dávek ve spotřebním koši.

Při vaření více jídel je toto již problematické dodržet, každé dítě jí již podle svého uvážení, které jídlo si vybere. Abychom dodrželi výživovou normu, museli bychom vařit jídla velmi podobná, alespoň výživovým složením.

Použité potraviny od dodavatelů:

  • mléko, mléčné výrobky = Madeta
  • zelenina, brambory a ovoce = Bartoň, Rodvínov
    • zelenina a ovoce čerstvá, brambory neloupané
  • zelenina mražená = Schmidt, Bidvest
    • mražená zelenina z důvodu pestrosti výběru
  • maso hovězí, vepřové, uzené = Masna Pecha
  • mražené ryby, drůbež = Schmidt, Bidvest
    • mražené převážně české (thajská kuřecí prsa pouze 1x – firma byla ihned upozorněna, že se taková situace nesmí v budoucnu opakovat)

Poznámka: maso čerstvé kuřecí se nebere, jelikož podléhá rychle zkáze a jídelny nesmí zamražovat

  • polotovary z ryb nabídka jinak upravená ryba
    • čerstvé ryby z regionu jsou cenově drahé a mají kosti (není proto možno využít ve školním stravování)
  • dochucovadla Knorr bez glutamátů a chemických barviv
  • ostatní potraviny od regionálních dodavatelů

Výroba jídel:

Výroba tvarohů, jogurtů, veškerých omáček, houskových a ovocných knedlíků, zeleninových salátů, bramborové kaše, buchet apod. - vaří se ze základních surovin podle receptur přímo na jídelně.

Polévky - základ je vždy zelenina buď čerstvá nebo mražená + zavářka + dochucovadlo.

Vývar s kostí se ve školních jídelnách nesmí používat.

Masové vývary spolu s masem mohou být zařazeny pouze k bezmasému jídlu.

Ze směsi je pouze bramborové těsto, které nelze připravit ve velkokuchyni, aby se dodržel systém HACCP.

Moučníky jako doplněk jsme přestali péci z důvodu odmítání a špatného zacházení s nimi ze strany strávníků, proto volíme koláče, případně koblihu z místních pekáren.

Nelze porovnávat jídelnu s 50 strávníky a 550 strávníky.

Poznámka na závěr:

kontrolními orgány pro školní jídelnu při 2.ZŠ (stejně jako u ostatních ŠJ) jsou :

Krajská hygienická stanice se sídlem v Českých Budějovicích Územním pracovištěm v Jindřichově Hradci, která nás kontroluje 1x za rok

Krajská inspekce, která nás kontrolovala v roce 2010

Všechny kontroly prošly v pořádku.

Vyjádření napsala dne 30.04.2013 vedoucí ŠJ Jana Ježková

Jídelníček:

 jídelníček - listopad

 

 

Kalendář akcí

Po Út St Čt So Ne
29 30 31 1 2 3 4
5 6 7 8 9 10 11
12 13 14 15 16 17 18
19 20 21 22 23 24 25
26 27 28 29 30 1 2